Jesień to czas, kiedy możemy zbierać plony swojego domowego ogródka. Jeśli na działce lub w domowym ogrodzie hodujemy warzywa czy owoce, na jesieni możemy użyć ich w kuchni. To samo dotyczy kwiatów,a głównie tak popularnej obecnie lawendy. Od czasu ocieplenia klimatu w Polsce, lawenda rośnie u nas od czerwca nawet do ostatnich dni sierpnia. Wystarczy,że regularnie podcinamy jej kwiaty, a na ich miejscu wyrastają nowe. Co ciekawego można zrobić z zasuszonymi kwiatami lawendy? Wystarczy, że dobrze je przechowamy.Zasuszone kwiaty lawendy posłużyć nam mogą jako doskonały środek do nadawania świeżego zapachu ubraniom z szafy. Wystarczy trzymać je w bawełnianym woreczku w kilku punktach w szafie, a nadawać będą ubraniom zapachu w naturalny sposób. Jeszcze jedną ciekawą możliwością wykorzystania suszonych kwiatów lawendy są przetwory.
Do przygotowania powideł śliwkowych z lawendą potrzebne nam będzie kilogram śliwek i 3 bukiety kwiatów lawendy, po około 6 sztuk każdy.Dobrze, jeśli śliwki będą już bardzo dojrzałe. Powidła ze świeżych śliwek mogą być trochę kwaśne. Śliwki myjemy, suszmy i pozbawiamy pestek. Każdą śliwkę kroimy na cztery części i wrzucamy do garnka. Co ważne – dodajemy naprawdę niewielką ilość wody. Na kilogram śliwek wystarczy połowa szklanki. Tak przygotowane powidła gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godz. Pamiętamy przy tym o odpowiednim mieszaniu. Powinno być dość regularne, tak aby owoce nie przylegały do garnka i nabrały odpowiedniej konsystencji. Gałązkę lawendy obieramy z kwiatów i dodajemy je do konfitury na 10 minut przed wyłączeniem ognia. Dzięki temu kwiaty nie ulegną zniszczeniu, a gorąca temperatura pomoże wydobyć ich aromat. Tak przygotowane konfitury wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Pasteryzacja polega na zanurzeniu zakręconych słoików w gotującej się wodzie. To dzięki temu pozbawiamy słoik ewentualnych bakterii i sprawiamy, że konfitura będzie mogła być przechowywana bezpiecznie przez długie tygodnie. W trakcie gotowania wieczko zostanie wypchnięte do góry a następnie zassane do środka. Suszoną lawendę wykorzystać można również jako oryginalny dodatek do kawy. Jej wyjątkowy smak wspaniale komponuje się z małą czarną, a przy okazji pozbawia ją gorzkiego posmaku. |